Léčebná dieta při nádorových onemocněních

Léčebná dieta při nádorových onemocněních

 

Co z jídelníčku vyloučit:

 

  1. Mléko, sýry, tvaroh, zmrzlinu, jogurt, máslo
  2. Kuřata, vajíčka, maso
  3. Cukr, čokoláda, med a vše co cukr obsahuje
  4. Brambory, topinambur, chřest, rajčata, baklažány
  5. Ovocné šťávy a džusy
  6. Moučné výrobky – sušenky, koláče,krekry, nákypy, placky, občas je možno si dát chléb bez droždí, jen málo osolený
  7. Na 2-3 měsíce vyloučit rostlinné oleje

 

Dieta:

 

I.CELÁ ZRNA - tvoří podstatnou část denního jídelníčku

 

  1. den – rýže natural
  2. den – rýže natural a jáhly (20 – 30%)
  3. den – rýže natural a kroupy (20 – 30%)
  4. den – rýže natural a čočka nebo fazole azuki (20 – 30%)

 

 

Celý cyklus znovu opakovat.

-         Ráno z těchto zrn připravujeme kaši

-         K výše uvedenému občas zařazujeme pšenici špaldu, kukuřici, žito

-         Oves až po 1 měsíci

-         Pohanku nejíst  nebo jen málo

-         2 –3x týdně celozrnný chléb

-         2 –3x týdně pokud je chuť pšeničné těstoviny

 

 

II.POLÉVKA  5 – 10% - ( 1 – 2 šálky)

-         vařit různé druhy zeleniny- mrkev, cibule, dýně Hokaido, zelí

-         do polévky přidávat jáhly nebo rýži natural, kukuřici nebo kukuřičnou krupici

-         obilné a luštěninové polévky jen zřídka

-         polévky mají být vodové nesmí být slané

-         vyloučit polévky z ovsa a ovesných vloček

 

 

III. ZELENINA  20 – 30%

-         má být tepelně upravená:

-         nad parou

-         dusit ve vodě – bez oleje nebo jen potřít dno hrnce sezamovým olejem

-         kořenová zelenina – mrkev, ředkev, pastiňák

-         brokolice, kapusta, pórek, zelí, čínské zelí, dýně, cibule, růžičková kapusta, řeřicha, petrželka, pampeliška, nať mrkve

-         2x týdně se může jíst se zeleninou tofu a tempeh

-         vyloučit – syrovou zeleninu, saláty, chřest, avokádo, lilek, fenykl, papriky, rajčata, brambory

 

 

IV. LUŠTĚNINY  5%

-         fazole azuki, čočka, římský hrách

-         vařit spolu s mrkví a fazolí

-         ostatní luštěniny 2 – 3x za měsíc

-         malé druhy fazolí

-         ochutit malým množstvím mořské soli

 

 

V. ZELENÉ NATĚ A BYLINY

-         do jídel přidáváme zelené natě- pažitka, petrželová nať, řeřicha, vojtěška alfalfa, mrkvová nať

-         jídla ochucujeme bazalkou, dobromyslí, tymiánem, estragonem, saturejkou

 

 

VI. OCHUCOVADLA

-         na pánvi prohřejeme krátce sezam nebo opražíme lněné semínko, rozetřeme v misce suribacho a sypeme jím pokrmy

-         rozetřené semínka můžeme smíchat s malým množstvím krátce opražené mořské soli

 

 

VII. PICLES – KVAŠENÁ ZELENINA

-         připravená z různých druhů zeleniny

-         vyloučit klasické kvašené zelí

 

 

VIII. OVOCE

-         jíst jen místní ovoce a zařadit jej do jídelníčku až po čase

-         když je velká chuť – podusit ovoce se špetkou soli nebo povařit sušené ovoce

-         vyloučit tropické ovoce, ovocné šťávy, mošty

 

 

IX. SLADKOSTI

-         ječmenný nebo rýžový slad

-         vyloučit všechny i celozrnné, suché, pečené sladkosti

 

 

X. OŘECHY A SEMENA

-         opražená nesolená slunečnicová a dýňová semínka

-         jedlé kaštany

-         vyloučit ořechy

 

 

XI. KOŘENÍ

-         byliny

-         vyloučit česnek

 

 

XII. NÁPOJE

-         pít vodu, nejlépe pramenitou

-         pít ječmenný čaj – 2 polévkové lžíce krátce opražených krup vaříme ve 400ml vody 10 min., 5 min. necháme odstát

-         první 2 – 3 měsíce nepijeme ani obilnou kávu