Co z jídelníčku vyloučit:
Dieta:
I.CELÁ ZRNA - tvoří podstatnou část denního jídelníčku
Celý cyklus znovu opakovat.
- Ráno z těchto zrn připravujeme kaši
- K výše uvedenému občas zařazujeme pšenici špaldu, kukuřici, žito
- Oves až po 1 měsíci
- Pohanku nejíst nebo jen málo
- 2 –3x týdně celozrnný chléb
- 2 –3x týdně pokud je chuť pšeničné těstoviny
II.POLÉVKA 5 – 10% - ( 1 – 2 šálky)
- vařit různé druhy zeleniny- mrkev, cibule, dýně Hokaido, zelí
- do polévky přidávat jáhly nebo rýži natural, kukuřici nebo kukuřičnou krupici
- obilné a luštěninové polévky jen zřídka
- polévky mají být vodové nesmí být slané
- vyloučit polévky z ovsa a ovesných vloček
III. ZELENINA 20 – 30%
- má být tepelně upravená:
- nad parou
- dusit ve vodě – bez oleje nebo jen potřít dno hrnce sezamovým olejem
- kořenová zelenina – mrkev, ředkev, pastiňák
- brokolice, kapusta, pórek, zelí, čínské zelí, dýně, cibule, růžičková kapusta, řeřicha, petrželka, pampeliška, nať mrkve
- 2x týdně se může jíst se zeleninou tofu a tempeh
- vyloučit – syrovou zeleninu, saláty, chřest, avokádo, lilek, fenykl, papriky, rajčata, brambory
IV. LUŠTĚNINY 5%
- fazole azuki, čočka, římský hrách
- vařit spolu s mrkví a fazolí
- ostatní luštěniny 2 – 3x za měsíc
- malé druhy fazolí
- ochutit malým množstvím mořské soli
V. ZELENÉ NATĚ A BYLINY
- do jídel přidáváme zelené natě- pažitka, petrželová nať, řeřicha, vojtěška alfalfa, mrkvová nať
- jídla ochucujeme bazalkou, dobromyslí, tymiánem, estragonem, saturejkou
VI. OCHUCOVADLA
- na pánvi prohřejeme krátce sezam nebo opražíme lněné semínko, rozetřeme v misce suribacho a sypeme jím pokrmy
- rozetřené semínka můžeme smíchat s malým množstvím krátce opražené mořské soli
VII. PICLES – KVAŠENÁ ZELENINA
- připravená z různých druhů zeleniny
- vyloučit klasické kvašené zelí
VIII. OVOCE
- jíst jen místní ovoce a zařadit jej do jídelníčku až po čase
- když je velká chuť – podusit ovoce se špetkou soli nebo povařit sušené ovoce
- vyloučit tropické ovoce, ovocné šťávy, mošty
IX. SLADKOSTI
- ječmenný nebo rýžový slad
- vyloučit všechny i celozrnné, suché, pečené sladkosti
X. OŘECHY A SEMENA
- opražená nesolená slunečnicová a dýňová semínka
- jedlé kaštany
- vyloučit ořechy
XI. KOŘENÍ
- byliny
- vyloučit česnek
XII. NÁPOJE
- pít vodu, nejlépe pramenitou
- pít ječmenný čaj – 2 polévkové lžíce krátce opražených krup vaříme ve 400ml vody 10 min., 5 min. necháme odstát
- první 2 – 3 měsíce nepijeme ani obilnou kávu